3D Print

DLP 3D tiskalniki uporabljajo fotopolimerizacijo za izdelavo trdega modela iz tekočih materialov s pomočjo ultravijoličnih laserskih žarkov. Za vsako plast laserski žarek sledi prečnemu prerezu površine tekočega materiala. Izpostavljenost površine tekočega materiala ultravijoličnemu žarku laserja povzroči trdenje materiala ter spajanje s prejšnjo plastjo. Po vzorcu sledenja se SLA plošča tiskalnika spušča za debelino enega sloja, kar znaša približno od 0.02mm do 0.15mm. Postopek se ponavlja tako dolgo, dokler celoten 3D model ni izdelana.

PREDNOSTI 3D PRINT

-polno funkcionalni izdelki – dobra trdnost in togost
izdelava kompleksnih geometrij
– UV-stabilnost
-natančnost izdelave z odlično resolucijo površine ni potrebna obdelava
-možnost dodelav – mehanske obdelave, vstavljanje vložkov, barvanje
-skoraj brez konstrukcijskih omejitev

3D tisk je ena izmed najsodobnejših tehnologij, ki je v zadnjih letih postala tudi širše zanimiva za uporabo na področjih razvoja in raziskav, konceptnega oblikovanja in predstavitvenih tehnik, arhitekture, urbanizma, konstruiranja, kulturne dediščine ter protetike, medicine in zobozdravstva.

3D tisk omogoča prenos virtualne 3D oblike v fizično obliko. Različne tehnologije 3D tiska omogočajo različne kakovosti in možnosti izdelave prototipov, modelov in maket. Tako lahko izdelamo široko paleto plastičnih prototipov, ki se zelo približajo tehnoloških lastnostim končnega izdelka.

 

Deli ta prispevek